Maritim dan Isu Perkapalan

Keterangan

 1. Tuntutan kerugian dan kerosakan kargo yang disebabkan oleh kelewatan kapal, kecuaian pemilik kapal dan kontrak bailment;
 2. Tuntutan untuk barangan yang tidak dituntut;
 3. Penahanan kapal;
 4. Tuntutan perlanggaran;
 5. Pertikaian berkaitan kontrak pengangkutan (Bill of Lading) dan Charterparty;
 6. Purata am;
 7. Insurans laut – kapal & Mesin, Perlindungan & Gantu Rugi.

Klien Utama

 1. GRM Group of Companies
 2. Gemilang Group in Indonesia
 3. K-Link International Sdn. Bhd.
 4. Red One Network Sdn Bhd
 5. Titimas Shipping & Trading Sdn Bhd
 6. Honour Lane Shipping Group

Pencapaian

Malaysia
Pada April 2020, kami berjaya mengemukakan tuntutan kerosakan kargo yang diajukan kepada klien kami. Kami berjaya menahan beberapa kapal yang didapati telah melanggar piagam perkapalan. Kami telah mempertahankan tuntutan perlanggaran tunda & tongkang terhadap projek kerajaan. Kami juga dalam beberapa kesempatan telah mengemukakan tuntutan dan memenangi tuntutan penahanan dan ganti rugi terhadap penyewa yang enggan membayar. Pada Disember 2016, kami juga berjaya menyelesaikansuatu pertikaian klien kami untuk yang pada ketika itu sedang menjalani proses arbitrasi di Singapura atas isu perlanggaran piagam perkapalan. Kami juga baru-baru ini menyelesaikan pertikaian kehilangan kargo dimana keputusan memihak kepada klien kami. Di Februari 2020 pula, kami berjaya menentang permohonan ’Omnibus Order’ bertujuan untuk memindahkan kapal ke lokasi tertentu.

Indonesia
Secara terkini, kami telah secara jayanya memberi nasihat undang-undang dan menyelesaikan sengketa pemilikan dan mengadili bidang kuasa Pengadilan Negeri Jakarta Utara untuk menahan (konservatoir beslag) beberapa kapal di Indonesia.

Bidang Amalan Kita

Contact us

ms_MYBahasa Melayu
× Bagaimana boleh kami membantu?